ژئوتکستایل و ژئوممبران در استخرهای کشاورزی چه کاربردی دارد؟
کمتر کسی در کشورمان ایران هست که اهمیت آب را برای زندگی و کشاورزی درک نکرده باشد. در سال های اخیر، در کشور ما به دلیل کمبود بارش و عدم مصرف بهینه آب، چه در بخش کشاورزی و چه در بخش مصارف خانگی، مشکلات زیادی برای تامین آب وجود داشته است. چند سالی هست که در بخش خانگی سعی شده با اصلاح الگوی مصرف از مصرف بی رویه آب جلوگیر ی شود. در سفیدبافت، با کاربرد ژئوتکستایل و ژئوممبران در استخرهای کشاورزی آشنا شوید.
در بخش کشاورزی مردم به فکر ذخیره آب حاصل از بارشهای فصل زمستان افتاده اند. از این رو به احداث انواع استخرهای ذخیره آب روی آورده اند. در این میان استخرهایی که به روش قدیمی و با مصالح ساختمانی از قبیل آجر و کاه گل و سیمان و ایزوگام ساخته می شدند، به دلایلی جای خود را به استخر های پلی اتیلنی دادند.
- ابتدا به دلیل زمان زیادی که برای ساخت این نوع استخر ها (بتنی) صرف میشد،
- دوم به دلیل هزینه بسیار بالا
- و سوم به دلیل نداشتن عمر مفید بالا و نداشتن هیچ نوع گارانتی که بتواند تایید کننده عمر مفید این نوع استخر ها باشد.
مطمئن ترین، ارزان ترین و سریع ترین روش احداث استخر کشاورزی و حوضچه پرورش آبزیان و لاگون های صنعتی و کشاورزی بدون نیاز به بتن و مصالح ساختمانی با ورق ژئوممبران و ژئوتکستایل است. یکی از روشهای نوین ساخت استخر که در چند سال اخیر رواج پیدا کرده است ساخت استخر با استفاده از ورق های پلی اتیلنی است که به عنوان ژئوممبران شناخته می شوند.
ژئوممبران و ژئوتکستایل دو محصولی هستند که در ساخت استخرهای کشاورزی به یکدیگر وابسته اند. زیرا ژئوتکستایل لایه محافض ژئوممبران میباشد و نقش تثبیت خاک را بر عهده دارد. همچنین بیشتر اوقات در هنگام ساخت استخر ها ژئوتکستایل و ژئوممبران با هم خریداری میشوند.
در برخی موارد دیده شده که در زیر ژئممبران، ژئوتکستایل پهن نمیشود و هنگامی که استخر دارای آب است، بر اثر آفتابی که بر روی سطح آب میباشد سطح زیرین لایه ژئوممبران عرق میکند و به این ترتیب آب حاصل از تعریق باعث فرسایش و نشست خاک موجود در زیر ژئوممبران میشود. این فرسایش باعث میشود که لایه ژئوممبران در بعضی از نقاط دچار شکستگی شده و یا به سمت بالا باد میکند که باعث شکاف میشود. اب به سطوح زیرین و به خاک نفوذ میکند و به تدریج آب ذخیره شده در استخر جذب خاک میشود. درنتیجه توصیه میشود حتما در هنگام ساخت استخر ابتدا ژئوتکستایل بر سطح خاک پهن و بعد ژئوممبران روی آن پهن میشود.